W kuchni naszych przodków – zmiany diety społeczeństw środkowoeuropejskich od czasów prehistorycznych po czasy nowożytne – Europejskie Dni Dziedzictwa
Uwaga, liczba osób: 30 (o ile nie ulegnie zmianie sytuacja epidemiczna) rezerwacja miejsc pod nr telefonu: 508 358 823 lub 33 811 04 25. Zapisy do 16 września do godz. 15.00
Dieta naszych przodków na przestrzeni czasu ulegała licznym zmianom. Wywołane one były m.in. przemianami gospodarczymi i kontaktami interkulturowymi. Naświetlenie tych procesów będzie okazją do odbycia szczególnego rodzaju wyprawy w czasie i przestrzeni.
Wydarzenie będzie miało formę wykładu połączonego z pokazem eksponatów archeologicznych związanych z wytwarzaniem żywności. Przedstawione zostaną podstawowe techniki zdobywania i przetwarzania żywności przez społeczności prehistoryczne, zmiany sposobów żywienia w średniowieczu oraz w czasach nowożytnych z uwzględnieniem wpływu odkryć geograficznych.
Wykład wygłoszą Bożena i dr Bogusław Chorążowie.
Zamek Książąt Sułkowskich
ul. Wzgórze 16
Bielsko-Biała